Start arrow Ziołolecznictwo arrow Aromatoterapia arrow Działanie olejku jaśminowego
Poniedziałek dnia 06. Lutego 2012 | 05:18

Main Menu

Start
Tarot
Karty Klasyczne
Astrologia
Numerologia
Chirologia
Ziołolecznictwo
Opowieści z Krypty
Magia
Szukaj
Kontakt
Linki
Cennik
Wasze Ulubione


Newsflash




Działanie olejku jaśminowego Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu
03.08.2007.

OLEJEK JAŚMINOWY


Jego subtelny zapach przyczynił się do tego, że został rozsławiony jako silny afrodyzjak. Pochodzi z Indii i Afryki Płn. Gdzie uprawia się go do dziś. Podobno Wielki Książę Toskanii sprowadził krzewy jaśminu z Indii i pilnował aby nie wpadły w żadne inne ręce. Jednakże jego ogrodnik, podarował bukiet z tych kwiatów swojej ukochanej, której udało się rozmnożyć sadzonki i zaczęła je sprzedawać. Cena takiego olejku jest bardzo wysoka, dlatego, że kwiaty dostarczają niewielkiej ilości olejku. Jest bardzo ceniony na Dalekim Wschodzie. W Chinach wykorzystuje się go do leczenia zapalenia wątroby oraz biegunek. Zalecany jest też tam jako środek oczyszczający krew. W Indiach pannę młodą naciera się przed ślubem olejkiem jaśminowym, gdyż doskonale wygładza skórę, naciera się okolice lędźwiowe i okolice podbrzusza co łagodzi znacznie bóle miesiączkowe, okłady z kwiatów jaśminu na piersiach zatrzymują podobno laktację. Ponadto wykorzystuje się go w leczeniu ospałości gdyż podnosi nastrój i ma działanie przeciwdepresyjne.

W kosmetologii jest często używany do produkcji kosmetyków gdyż doskonale regeneruje naskórek i ma subtelny zapach.


Olejek jaśminowy doskonale sie komponuje z olejkiem sandałowym, szałwiowym, który podkreśla zmysłowy aromat i olejkiem cytrusowym, który dodaje dużo świeżości tej mieszaninie.

Zmieniony ( 03.08.2007. )
 
następny artykuł »
Wstecz